Fri Frakt över 400:-
 Bra priser
 Snabba leveranser
OK !

Vad står EdP/EdT/EdC för? Så här ska du använda parfym.

Vad står EdP/EdT/EdC för? Så här ska du använda parfym.

EdP, EdT och EdC är förkortningar för Eau de Parfum, Eau de Toilette och Eau de Cologne.
Det beskriver vilken doftkoncentration parfymen har. EdP innehåller 10-30% doftblandning, EdT 5-20% och EdC 2-5%. Utöver dessa finns även Parfum (parfymextrakt) som innehåller 20-40% doftblandning.
Som regel brukar man säga att: ju högre koncentrationen är desto högre intensitet och varaktighet finns det i den tillverkade parfymen.
Givetvis spelar också kvaliteten på doftoljorna en stor roll. En naturlig olja av bra kvalitet håller doften på huden en längre tid än vad en syntetisk framställd olja gör. Tänk även på att en EdP och EdT av samma parfym ofta luktar olika varandra beroende på mängden olja som finns i parfymen.
EdT har en lite lägre koncentration av oljor och är därför ofta billigare än vad en EdP är, det betyder dock inte att en EdT alltid har en svagare doft, det beror helt på vilka doftnoter man använder sig av.

 

Spraya inte parfym på kläder – Den riktiga doften kommer fram när den når varm hy.

Har man torr hy kan det vara svårt att få en doft att hålla, då är det bra att köpa en bodylotion i samma doft. För det är faktiskt så att en insmord hy är mer mottaglig för doft.

Bra ställen att applicera din parfym är bakom käken, armvecken, handlederna och även knävecken! Varje gång du rör på armar, huvud och ben kommer doften att sprida sig så att alla känner den. Det sägs att pulserande ställen är bäst att applicera doft.

Hur får man en parfym att dofta hela dagen?
Spraya ett lager parfym på en insmord hy. Lägg lite puder/talk ovanpå eller ytterligare lite kräm. Spraya sedan igen, då tränger doften fram i små pustar under dagen.

Överdosera inte! Det är mycket behagligare för omgivningen att känna en hint att en doft. Även fast du inte känner av det så gör andra det.

Visste du att:
Ordet parfym kommer av latinets per fumes = genom rök.
De äldsta bevarade parfymreceptet finns bevarat i bibeln.
En modern parfym innehåller som regel åtminstone 30 eller 50 doftämnen, men många parfymer innehåller flera hundra. Den vanligaste är ROS som finns i nästan alla damparfymer och hälften av herrparfymerna.

När man läser om en parfym beskrivs den i toppnot, mellannot och basnot, vad menas med det?
Toppnoten, eller huvudnoter  i en doft utsöndras omedelbart när du sprayar på din doft. Det är dessa som är viktiga i en försäljning av en parfym. Toppnoterna består av små, lätta molekyler som avdunstar fort men skapar de första intrycket.
Mellannoter, eller hjärtnoter uppträder precis innan toppnoterna försvinner.  Till deras karaktärer är de vanligen ”runda” och ”fylliga”. Lavendel, apelsinblommor,jasmin, mandel och ros är några beståndsdelar som kan förekomma bland mellannoterna. Dessa ska även dölja basnoterna som ibland kan vara ganska obehagliga.
Basnoten utgör tillsammans med mellannoterna parfymens huvudtema, dess djup och fasthet. Beståndsdelar i basnoterna är ofta fixativor som används för att behålla och förstärka de lättare topp- och mellannoterna. De består av stora, tunga molekyler som avdunstar långsamt, och framkommer först efter en halvtimme eller medan parfymen torkar in i huden. Några basnoter kan fortfarande kännas ett dygn efter parfymen applicerats, vilket särskilt gäller animaliska noter. Förutom animaliska basnoter som mysk, mossa, vanil, sandelträ, tonkabönor, rökelse och mossa typiska dofter bland basnoterna.

 Här hittar ni parfym.  

Skriv en kommentar

Obs: HTML översätts inte!